Ezeket a biztosításokat írhatod le az adódból!

Ezeket a biztosításokat írhatod le az adódból!
2019.03.06.

A 2019-es évtől kezdve az adózók már a meghosszabbított leadási határidővel készíttethetik el az adóbevallásukat. Így a leadási határidő 2019. július 31-ig tolódott ki. A Németországban élő magyar munkavállalók nagy többsége rendelkezik különböző biztosításokkal. Sokan tudják, sokan nem, hogy számos olyan biztosítás van, melyeknek a díja költségként elszámolható, és az adóból levonható. Lássuk, melyek ezek:

1. Előtakarékosság

A német biztosítások közül az előtakarékossági szerződések és a jövedelem biztosítások díja vonható le az adóból. Alapvetően igaz, hogy minden olyan biztosítás díja elszámolható költségként, amely a munkahely biztosítását szolgálják.

Nem számolható el a tárgyi eszközökre, ingóságokra, pl. lakás.- épület,- kerékpár,- úti poggyász, vagy az utazás felmondási biztosítás, úgymint a gépkocsi casco biztosítás költsége.

2. Különleges, váratlan kiadások

Az adóból levonható biztosításokat vagy "Sonderausgaben", vagy "Werbungskosten" címen lehet leírni. Ezek a besorolások a külön kiadásokat ill. a munkával kapcsolatos kiadásokat foglalják magukban. Az előző alá sorolandóak azok a kötvények, melyek privát kockázatra nyújtanak védelmet: pl. privát betegbiztosítás, állami betegbiztosítás, gondozási, vagy gondozást kiegészítő biztosítás, állami nyugdíj-, és munkanélküliségi biztosítás, felelősség biztosítást (beleértve a gépkocsi, és a kis állattatók szerződését ill. a munkaképtelenségi-, kockázati élet-, tőke megtakarítás, és az utazási betegbiztosítást, és a Riester nyugdíj biztosítást.

3.) "Werbungskosten"

Ide tartozik minden, ami a munkával kapcsolatos kockázatokra nyújt fedezetet. Munkával kapcsolatos felelősség biztosítás, baleset biztosítás a munkahelyi baleset fedezettel, jogvédelmi biztosítás munkajogi fedezettel. Amennyiben egy biztosítási kötvény privát, és munkahelyi kockázatot is lefed, úgy az ügyfél kérésére a biztosító kiállít egy igazolást, melyen külön feltünteti az egy egyes fedezetekhez tartozó biztosítási összegeket.

4.) Mi a felső határ I.

A munkával kapcsolatos biztosítások költsége korlátlanul elszámolható. Az előtakarékossági biztosítás díja munkavállalónként 1.900,- euróig, és egyéni vállalkozóknál 2.800,- euróig érvényesíthető. A házas adózóknál az említett összegek duplája számolható el.

5.) Felső határ II.

A Riester szerződéseket 2.100,- euróig lehet elszámolni. Az időskori előtakarékosság 2018-ban max. 23.712,- euróig érvényesíthető egyedülállóknál. Házaspárok esetén az összeg duplája érvényesíthető.

Az adózók 2025-től profitálhatnak majd a maximum összegből, addig az adóhivatal ennek az összegnek csupán a 84%-át ismeri el.

6.) Szükséges igazolások

A "Lohnsteuerbescheinigung" (éves kereseti igazolás) -on szereplő biztosítási díjakat nem kell külön igazolni. Minden mást csak abban az esetben lehet levonni, ha azok valóban ki lettek fizetve. A biztosító az ügyfél kérésére kiállítja az igazolásokat, melyeken fel vannak tüntetve a fedezetek, és az összegek. Máskülönben meg kell őrizni az összes utalási bizonylatot ill. a bankszámlakivonatokat.

Vissza
teleclinic_no fekszik az agyon laptoppal az oleben

Jó lenne egy orvos, aki egész nap ott csücsül a zsebedben? Mi fán terem a TeleClinic?

2022.10.15.

Neked hány olyan egészségügyi panaszod, megválaszolatlan kérdésed, vagy gyors megerősítésre váró élethelyzeted adódik, amihez szükséged lenn egy megbízható orvosra? Hány olyan orvost ismersz, aki szívesen segítene neked egyetlen telefonhívásban is a megfelelő irányba orientálódni, mikor épp vészhelyzetben, épp a rendelőtől távol vagy? Hány vizsgálatot, szűrést halasztasz el időponthiány, pénzhiány, vagy épp félelemből való halogatás miatt mostanában? Rengeteg kérdés, és egy nagyon biztató lehetőség felvázolása következik!

Megnézem
frog-914132

Élvezem-e az állami balesetbiztosítás védettséget a WC-ben is?

2021.06.25.

Jó kérdés! A munkaidő része a munkaközi szünet, a pihenőidő. A Munka törvénykönyve szerint legkésőbb 6 óra munkavégzés után 30 perc kötelező pihenőidő van előírva. Több, mint 9 órás munkavégzést követően 45 percre emelkedik a pihenőidő hossza. Ebben az esetben joggal gondolhatnánk, hogy a pihenőidőben végzett tevékenység esetén is élvezzük az állami balesetbiztositás védettségét...

Megnézem