Mire jó a privát felelősségbiztosítás?

Mire jó a privát felelősségbiztosítás?
2019.03.06.

Az egyik legfontosabb alap biztosítás Németországban. Általában minden főbérlő kéri az albérlőtől. A kockázat, hogy valakinek kárt okozunk a magánéleti tevékenységünkkel, a munkánk során, vagy autóvezetés közben, meglehetősen nagy, és gyakran előforduló probléma. Egy pillanatnyi figyelmetlenség és máris kárt okozhatunk barátunknak, szomszédunknak, ismerősünknek vagy egy ismeretlennek.

Ha valakinek kárt okozunk, az azt jelenti, hogy kártérítési kötelezettségünk keletkezik. Ilyenkor biztonságot nyújt egy megfelelő felelősségbiztosításból fakadó támogatás.

Saját pénzünkből meg kell téríteni az okozott kárt. Gyakran mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, főleg Németországban.

A károkozás történhet véletlenül, figyelmetlenségből, hanyagságból, vagy akarattal is.

Az is előfordulhat, hogy nem mi okozzuk a kárt, hanem a gyermekünk, vagy a vállalkozóknál az alkalmazott. 

Kárt egyébként élőlény (kutya, macska, ló stb.) is okozhat, de akár egy rosszul elhelyezett  tárgy is. (Pl. egy virágcserép, ami kiesik az erkélyről.) 

Ha van felelősség biztosításunk, akkor a biztosító társaság rendezi helyettünk a kárt.

A biztosítási fedezet kiterjed a biztosítottak (a kötvényen szereplő személy és a vele életvitelszerűen együttlakók) által harmadik személynek okozott károkra:

  • személyi sérülésre
  • vagyoni
  • nem vagyoni károkra

Példa:

Nyáron kerékpározik, majd véletlenül szabálytalanul kikanyarodik egy vadonatúj, magas árkategóriájú gépkocsi elé. A sofőr még időben észleli a veszélyt, és elrántja a kormányt, aminek következtében egy oszlopnak ütközik, az autó totálkárosra törik. A sofőr könnyedén megsérül, gyógykezelésre szorul. 

Önnek nem keletkezik baja, szerencséje van, viszont a gépkocsiban keletkezett kárt meg kell fizetnie, pl. 60.000 eurót, ill. a sofőr felépülésének,-, orvosi költségeit is Önnek kell állnia, 40.000 euró. Ha a károsult személy beperli Önt, akkor Önnek kell fizetni a károsult személy ügyvédi díját, és a munkahelyről történő távolmaradásának is a költségeit. 60.000 euró Egy kerékpározás, és egy kis figyelmetlenség könnyen 160.000 euró összegű káreseményt okozhat, amit Önnek kell megfizetnie.

Jogi szempontból csak a törvényi tényállás számít, vagyis, aki kárt okozott, az fizessen.

Ekkor fontos az ún. "private Haftpflichtversicherung", vagyis a privát felelősségbiztosítás megléte.

Keressen bizalommal, hívjon most!

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

 

Tel: +36/ 30/ 22-99-394

Handy: +49/ 173/ 531-60-38

E-mail: nemetjovedelem@gmail.com

 

Instagram: https://www.instagram.com/nemetjovedelem/

Facebook: https://www.facebook.com/nemetjovedelem/

Facebook: https://www.facebook.com/nemetmagyar2016/

 

Vissza
frog-914132

Élvezem-e az állami balesetbiztosítás védettséget a WC-ben is?

2021.06.25.

Jó kérdés! A munkaidő része a munkaközi szünet, a pihenőidő. A Munka törvénykönyve szerint legkésőbb 6 óra munkavégzés után 30 perc kötelező pihenőidő van előírva. Több, mint 9 órás munkavégzést követően 45 percre emelkedik a pihenőidő hossza. Ebben az esetben joggal gondolhatnánk, hogy a pihenőidőben végzett tevékenység esetén is élvezzük az állami balesetbiztositás védettségét...

Megnézem