Személygépkocsi használata Németországban

Személygépkocsi használata Németországban
2021.04.15.

Alapszabály, hogy német lakhellyel rendelkező személy a saját tulajdonában lévő személygépkocsit köteles átíratni a lakhelye szerinti rendszámra. Kiküldött munkavállalók esetében azonban a törvény egy évre mentességet ad annyiban, hogy a személygépkocsi adó megfizetése esetén a rendszámcserétől el lehet tekinteni.

A céges tulajdonban lévő személygépkocsik privát célú használata Németországban

A céges gépkocsik privát célú használata az egyik leggyakoribb adóköteles természetben hozzájárulás Németországban, viszont a privát jellegéből adódóan adóköteles a munkavállaló részére is.

A bérszámfejtés során meg kell állapítani, hogy mekkora a privát célra történő használati érték.

Ehhez két metódust lehet használni:

1.      Útnyilvántartás

Amennyiben a dolgozó vezeti a menetlevelet, úgy el kell különíteni a céges okból, és a privát célból megtett utakat. A menetlevél alapján megállapítható a privát rész aránya, és annak a használati értéke. A költségeket bizonylatokkal kell igazolni.

2.      1 százalékos szabály

A privát használati érték megállapításához a másik módszer az ún. 1%-os szabály. A személygépkocsi újonnani bruttó listaárának 1 %-át havonta hozzá kell számítani az adóköteles bruttó munkabér jövedelemhez.

A gépkocsi új árát a Németországban történő első forgalomba helyezés szerinti bruttó új-gépkocsi listaár alapján kell megállapítani, beleértve a forgalmi adót, és az extra felszereltség költségértékével megnövelt részt is, amennyiben ez az első forgalomba helyezés során már be volt építve a gépkocsiba.

Ha utólag kerül beépítésre az extra felszereltség, vagy átalakításra kerül az autó, akkor azt nem kell figyelembe venni. A kedvezményeket sem lehet figyelembe venni.

Az EU-import,- vagy a lízingelt,- ill. a használt autóknál is az új autó bruttó listaárát kell figyelembe venni.

A céges gépkocsi tényleges privát használatának a mértéke nem mérvadó.

Az elektromos gépkocsiknál az irányadó bruttó listaár 1 százalékos számítási alapját az akkumulátorra eső ráfordításokkal csökkenteni lehet, maximum 10.000 euróval.

A lakóhely és az első munkahely közötti távolság további a gépkocsi újonnani bruttó listaárának 0,03 %-a/ km adóköteles munkavállalói jövedelemnek minősül.

A két számítási módszer között ugyanarra a gépkocsira tekintve nem változtatható az elszámolási módszer egy adott naptári évre.

A privát használatból megállapított természetbeni juttatás adó,- és járulékfizetési kötelezettséget jelent. Vagyis béradót, és egyházi adót kell fizetni, ill. társadalombiztosítási járulékokat kell fizetni.

A futásteljesítményen felül vezetni kell az alábbi költségeket is:

-        biztosítások

-        adó

-        üzemanyag

-        szerviz (javítási, és karbantartási) költségek

-        lízing összege

-        lízing egyösszegű befizetése

-        esetleges balesetből felmerülő költségek

-        értékcsökkenés

Privát gépkocsi használata céges ügyben/úton

A szolgálati utak, kiküldetések privát gépkocsival történő megtételének útiköltsége elszámolható a teljes költség kimutatással, melyben a gépkocsi beszerzési értékének megfelelő értékcsökkenést is figyelembe kell venni, ill. a pontosan feljegyzett költségeket, és pontosan vezetett útnyilvántartást. A megvásárolt személygépkocsi nettó értéke 6 év alatt történő értékcsökkenéssel írható le. Nagy kilométertávolságnál, pl. 100.000 km/év-nél ez csökkenthető 4 évre, ill. használt autónál adott esetben hosszabb is lehet a leírási időszak.

A privát gépkocsi céges használatánál a ráfordítások elszámolhatók átalány összeggel is. Ebben az esetben a munkaadó megtett kilométerenként 0,30 eurót térít meg a munkavállalónak.

A privát gépkocsi céges használatánál baleset esetén a munkaadónak a privát gépkocsiban keletkező kárt, és az értékcsökkenést, meg kell térítenie, ha a privát gépkocsit céges ügyből kifolyólag használja a munkavállaló.

Magyar rendszámú személygépkocsi használata Németországban

A kiküldött munkavállalók németországi lakhelye szerinti vámhivatalok feladata a magyar rendszámú személygépkocsik németországi jogos használatának ellenőrzése.

Alapszabály, hogy német lakhellyel rendelkező személy a saját tulajdonában lévő személygépkocsit köteles átíratni a lakhelye szerinti rendszámra. Kiküldött munkavállalók esetében azonban a törvény egy évre mentességet ad annyiban, hogy a személygépkocsi adó megfizetése esetén a rendszámcserétől el lehet tekinteni. Ilyen esetben fel kell keresni a lakhely szerint illetékes vámhivatalt, be kell jelenteni a magyar rendszámú gépkocsi átmeneti németországi használatát, majd a vámhivatal értesítése után be kell fizetni az adót. 

 

Balázs Gábor


Leitender Repräsentant
der ERGO Beratung und Vertrieb AG


email: nemetjovedelem@gmail.com

email: gabor.balazs@ergo.de


mobil: 01575/0144407

mobil: 30/ 22 99 394

Vissza